بازگشت؛ سناریویی تازه برای « لس آنجلسی ها »
سامان، خواننده ایرانی که از دسته هنرمندان غربت نشین و به اصطلاح «لس آنجلسی» به حساب می آید، قصد دارد به ایران برگردد و در وطن به فعالیت اش ادامه بدهد.
این خواننده پاپ اخیرا به تهران سفر کرده و تا اواسط ماه گذشته نیز در ایران بود. سامان در این مدت با مراجعه به مرکز موسیقی وزارت ارشاد، سعی در جلب رضایت مسئولان این نهاد و کسب مجوز فعالیت داشت.
پیش از این هم خبرهایی در این رابطه شنیده می شد، ولی گویا این بار قضیه جدی تر از گذشته است. تا آنجا که او حتی برای تهیه عکس روی جلد آلبوم مجازش اقدام کرده و در یکی از آتلیه های معروف تهران، مقابل دوربین نشسته است.
تمایل به سکوت
با این وجود سامان تمایلی به توضیح بیشتر و انتشار این خبر ندارد؛ طبق یک قانون نانوشته، هنرمندانی با شرایط او تا پیش از انتشار رسمی آثارشان، از اطلاع رسانی درباره تصمیم شان منع می شوند. راهی که پیش از این برخی تهیه کنندگان آثار موسیقایی نیز برای بکر ماندن خبر انتشار آثار مورد نظرشان در پیش گرفته اند.
امیر رسایی، خواننده قدیمی هم یکی از دیگر کسانی است که برای کسب مجوز فعالیت در ایران تلاش می کند .اواخر سال 1384 خورشیدی، محسن رجب پور، مدیر شرکت «ترانه شرقی» (که مدیر برنامه و تولید کننده آثار خوانندگانی چون گروه «آریان» و «بنیامین بهادری» است) خبرنگارانی که در همان روزها با بنیامین مصاحبه کرده بودند را تهدید کرد، در صورت چاپ مصاحبه پیش از منتشر شدن آلبوم «بنیامین 85»، از آن ها شکایت خواهد کرد!
آقای رسایی چند سالی است به ایران رفت و آمد می کند و هرچند در محافل دوستانه و مهمانی ها برای علاقه مندانش ترانه می خواند، اما هنوز موفق نشده است که رضایت مسئولان مرکز موسیقی را برای انتشار آلبومش جلب کند.
بخت تازه کارها
برخلاف امیر رسایی که از چهره های شناخته شده پیش از انقلاب به حساب می آید و سیاست های اعمال شده اداره ارشاد در سال های گذشته، نشان داده سخت گیری روی این هنرمندان بیشتر است؛ سامان خواننده جوانی است که به شدت بخت دریافت مجوز را دارد.
از جمله دیگر خوانندگانی که به فعالیت در وطن اظهار تمایل کرده اند می توان به سلیمان واثقی، معروف به «سلی» اشاره کرد. او در سال 85 شاهد نشانه های خوشایندی برای فعالیت در ایران بود. به عنوان نمونه، آهنگ های او بارها از رادیوی سراسری ایران پخش شدند.
شایعه مجاز شدن صدای سامان به آنجا رسیده که در فروشگاه ها CD آلبوم هایش که در لس آنجلس ضبط شده بود، در میان آثار مجاز داخلی فروخته می شد و حتی در روزهای پایانی سال که به دلیل نزدیکی عید نوروز، از هرسو صدای موسیقی به گوش می رسید، ترانه های سامان در خیلی از مراکز خرید شنیده می شد!
این خواننده جوان پیش از ترک ایران به مقصد دوبی، با چند روزنامه نگار گفت و گو کرده و در صحبت هایش به شدت به مسئولان شبکه های ماهواره ای ایرانی تاخت!
فرار از لس آنجلس!
طبق گفته های سامان، یکی از دلایل اصلی تصمیم اش برای بازگشت به ایران، «جو نامناسب کار در لس آنجلس» و «اختلاف او با تلویزیون های ایرانی و همچنین شرکت های تولیدکننده موسیقی» است.
چنین حرف هایی را قبلاً از خواننده های مطرحی چون داریوش اقبالی و حبیب هم شنیده بودیم؛ داریوش برای دور شدن از «فضای مسموم لس آنجلس» مدتی است که زندگی در پاریس را انتخاب کرده و حبیب هم در گفت و گویی از دلزدگی شدیدش از این جو و تمایل برای بازگشت به ایران گفت، هرچند حالا چند سالی است در لندن زندگی می کند و گویا به آرامش دلخواه رسیده است.
از جمله دیگر خوانندگانی که به فعالیت در وطن اظهار تمایل کرده اند می توان به سلیمان واثقی، معروف به «سلی» اشاره کرد. او که حالا در «تورنتو» کانادا زندگی بی سروصدایی دارد، پس از ترک ایران هرگز به لس آنجلس پا نگذاشت و در این سال ها فعالیت خاصی هم نکرده است.
تمام فعالیت موسیقایی سلی در سال های اخیر به ساخت موزیک های خاص و کار روی اشعار کلاسیک عرفانی خلاصه شده، کارهایی که او امیدوار است بتواند با مجوز وزارت ارشاد ایران، آنها را داخل ایران منتشر کند.
سلی هم سال گذشته به تهران رفت تا شرایط بازگشتش را مهیا کند، ولی تاکنون با درخواست مجوز صدایش موافقت نشده و شرایط او مثل سامان، دلگرم کننده نیست!